Athabasca Glacier – Canada

Datum: 21 juli 2017

Plaats: Icefield Parkway,  Alberta, Canada

Maximale hoogte : 2.225 meter

Hoogteverschil: 300 meter

Lengte: ca. 7 km

 

Toeristen worden voor veel geld met speciale bussen op de gletsjer gebracht, om vervolgens op een afgezet stuk 15 minuten uit te mogen stappen en een berg selfies te maken…….nee, dat is niks voor de Climbing Dutchman.

 

 

Dus lopen we vanaf de parkeerplaats naar de voet van de gletsjer, binden onze stijgijzers onder en lopen de gletsjer op. Meteen valt op dat er veel “riviertjes” op de gletsjer zijn, maar naar mate we verder komen nemen deze in aantal af. Onderweg treffen we een aantal crevassen (spleten) en moulins (sink holes) in de gletsjer waar het water in verdwijnt. Erg indrukwekkend en ook wel een beetje spannend aangezien we de risico’s van lopen op deze gletsjer niet echt kennen.

 

 

We lopen een kilometer of drie naar boven, tot we bij de cravassen van rond de equilibrium line komen. Nog verder gaan zou nu niet verstandig zijn, aangezien we beperkte middelen bij ons hebben. En achteraf bleek dit een verstandige keuze, want pas op de terugweg zagen we een bord dat de gletsjer de laatste jaren sterk veranderd is en er veel water onder de gletjser stroom waardoor instabiele plekken zijn ontstaan. Mooi was het zeker, maar met de wetenschap van nu zou ik dit niet snel herhalen zonder een volledige uitrusting.