Gran Paradiso (4.060 m)

Datum: 22 en 23 juni 2018

Plaats: Aosta, Italië

Moeilijkheid: PD

Maximale hoogte : 4.060 meter

Hoogteverschil: 2.060 meter

Lengte: 18 km

Als voorbereiding op de Mont Blanc staat een beklimming van de Gran Paradiso via de normaal route op het programma. Deze hoogste berg van Italië mag natuurlijk niet op ons lijstje ontbreken en deze top past prima in ons acclimatisatie programma.

 

 

We ontmoeten ons gids François Lombard op het terras van een restaurantje aan de voet van de beklimming. Na een aangename kennismaken een een echte Italiaanse koffie checken we de uitrusting en gaan we op pad naar de Victor Emmanuel II hut die op 2584 m hoogte ligt.

Bij de hut krijgen we les van  François in touwtechnieken en reddingen uit crevassen. Verschillende technieken worden geoefend, de meeste met gebruik van prusiken en/of katrollen.  Die nacht lig ik nog lang in gedachten over alle geleerde vaardigheden.

 

 

Om 4:00 staan we op en ontbijten we. Daarna gaat alleen het noodzakelijk in de rugtas en vertrekken we richting de 1476 meter hoger gelegen top. Echt donker is het niet want vandaag is de langste dag.  Tegen de berg een spoor van lampjes te zien, altijd weer een mooi gezicht om te zien.  Al snel binden we onze stijgijzers onder en vervolgen we onze weg over de Ghiacciaio del Gran Paradiso gletsjer.

In de vroege ochtend is het nog fris, de wind maakt dat het nog kouder voelt. Maar we maken snel hoogte en staan al bijna op de top. Het is druk en chaotisch en elkaar passeren op de smalle laatste klim is niet eenvoudig. Omhoog en naar beden gaande klimmer schuifelen voorzichtig langs elkaar, en om 8:45 kunnen we eindelijk de Madonna op de top omhelzen.  Het uitzicht is geweldig, met aan de zuidkant wolken die tegen de bergrug aanliggen en de noordkant een geweldig uitzicht over de Alpen. We zien oa. de Barre des Ecrins, Mont Blanc en zelfs de Eiger.