Italie


VIA FERRATA RIO SECCO (2015)

Plaats: Fleimstaler Alpen, Cadino

Moeilijkheid: D

Hoogteverschil: 400 meter

Lengte via ferrata: 300 meter (hoogtemeters)

Ongeveer 15 kilometer boven Trento, vlak onder Salurn, ligt langs de provinciale weg een klein wit kapelletje. Achter deze kapel loop je in 15 minuten behoorlijk stijl omhoog naar het begin van de via ferrata. De route loopt door een kloof waar buiten de zomer watervallen naar beneden kletteren.

 Een spectaculaire klim en goed voorzien van beugels. De route bestaat eigenlijk uit een hele serie wanden die steeds afgewisseld worden met een vlakker stuk. Op de vlakke stukken zijn veel steenmannetjes gemaakt wat een leuk effect geeft. De route zelf ligt behoorlijk in de schaduw wat hem ook geschikt maakt om later op de dag te klimmen, alleen was het bij ons boven de 35 graden en dan is de afdaling toch wel een warme bedoeling.


SENTIERO ATTREZZATO ATTILIO SIEFF (2015)

Plaats: Ziano di Fiemme

Moeilijkheid: C

Hoogteverschil: 500 meter

Lengte via ferrata: 100 meter (hoogtemeters)

Vanuit het dorpje Ziano di Fiemme is het even zoeken naar het begin van de via ferrata, het is een flinke aanloop omhoog. De via ferrata zelf bestaat uit een paar korte gezekerde klimmetjes met een leuke klim onderdoor en over een rotspartij. Op de top van de Punta Polse, 1.450 meter, zowaar een echt kruis en een mooi uitzicht over het dal.


CASCATA DE FANNES (2012)

Sentiero attrezzato – Giovanni Barbarbara 

Plaats: Cortina d’Ampezzo

Moeilijkheid: A

Hoogteverschil: 550 meter

Een korte via ferrata van niveau A die zo’n 10 km ten noorden van Cortina ligt. De aanloop is door een mooi bos en het klimwerk begint bij een grote waterval die met veel kabaal het dal in klettert. Via ferrata Luco Delaiti gaat vanuit het dal naar boven en langs een smalle richel tot boven aan de waterval. Via ferrata Giovanni Barbara gaat vervolgens achterlangs de waterval en brengt je weer terug naar het dal.


CINQUE TORRI (2012)

Via ferrata Ra Gusela

Plaats: Passo Giau

Moeilijkheid: A

Hoogteverschil: 350 meter

De tocht begint met een stoeltjeslift die van het Rifugio Bai de Dones aan de Falzaregopas naar de berghut Scoiattoli (2230 m). De Cinque Torri is een kleine berggroep in de Dolomieten. diep bestaat uit vijf markante toppen en een aantal kleinere rotsen.

Vanaf de berghut loopt een pad (439) naar de Nuvolou hut. Voorbij deze hut begint ferrata Ra Gusela met een moeilijkheidsgraad A.

Na de via ferrata sla je linksaf richting Rif. Cinque Torri (443). De laatste stoeltjeslift gaat om 17:00 uur terug.


VIA FERRATA CRÉNCH (2012)

 Plaats: Lago d’Idro

Moeilijkheid:B/C

Hoogteverschil: 220 meter

 Aan de oostkant van het Idro meer (onder de Brenta) ligt deze korte “urban” via ferrata. Midden op de dag met 30 graden was misschien niet zo’n goede keus op deze zuidwand, maar de totale beklimming was vrij kort. Niet het omrijden waard maar als je toch in de buurt zit een leuke bezigheid.