Roche Faurio (3.730m)

Datum: 6 augustus 2014

Plaats: Briancon, Frankrijk 

Moeilijkheid: PD

Maximale hoogte : 3.730 meter

Hoogteverschil: 1.860 meter

Lengte: 18 km


 

We worden wakker gemaakt door de huttenwaard van Refuge de Écrins , ik kijk op mijn telefoon en zie dat het 02:50 in de nacht is. Met enige tegenzin proppen we een paar droge broodjes met jam naar binnen en maken we ons klaar voor de beklimming van de Roche Faurio. Oorspronkelijk was het plan om de Dome des Ecrins te beklimmen maar omdat een aantal gevaarlijke passages langs “serac” (wanden overhangend ijs) waren, besloten we geen risico te nemen en voor de Roche Faurio te kiezen.

Rond 4:00 uur staan we op gletsjer en lopen we richting Col des Ecrins. Onderweg schakelen we even onze hoofdlampjes uit en kijken naar de sterren, op de gletsjer heerst een ongelofelijke stilte. Rond 5:30 staan we aan de voet van de berg en komt de zon langzaam op. Omdat het nog steeds erg helder is geeft dit onbeschrijfelijke mooie plaatjes.

Na anderhalf uur stijgen over ijs staan we voor de laatste klim naar de top. Gezekerd nemen we deze laatste hindernis en rond 8:00 staan we op het hoogste punt, 3730 meter. Het uitzicht is wederom fenomenaal en we nemen dan ook even de tijd om hiervan te genieten.

 

We kiezen ervoor de afdaling over een steiler stuk ijs te doen. Nu de zon opkomt wordt ook duidelijk waarom het zo belangrijk is om vroeg te vertrekken, het ijs wordt zacht en de stijgijzers hebben nu minder grip.